anmeldelser / reviews

For reviews in English, click here.

GUDMOREN / THE HOMECOMING

Terningkast 5 i Dagbladet:

«Etter noen titalls siders lesning ble jeg så begeistret over Johnsruds originalitet at jeg tenkte, jøss, hvem er denne fyren. Jeg har nemlig ikke lest noe av tidligere VG-journalist Ingar Johnsrud. Det burde jeg ha gjort.»

«… det er svært god underholdning, med et sjeldent språklig overskudd og en burlesk oppfinnsomhet om gjør Johnsrud til en av de nyskapningene som lenge har vært etterlyst i norsk krim.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

Bloggere:

Ibokhylla:

«Selv foretrekker jeg store bøker, men denne gang var det befriende å lese en kortere bok, med mange karakterer og mye spennning til en avveksling. Man blir fort hekta, spesielt siden kapitlene er ganske korte også. Det er lett å bli dratt inn i handlingen siden denne boka har litt av alt: Flott landskap som bakgrunn, familiedrama og mørke hemmeligheter. Det er lett å bli revet med.»

Tine Sundal:

«Ingar Johnsrud greier å holde oppe spenningsnivået hele veien, siden han lar vær å gå i dybden flere steder han kunne gjort det. Dette forringer ikke historien på noen måte, men gjør Gudmoren til en bladvender av de store. Jeg hadde i alle fall vanskeligheter med å legge fra meg boken de to kveldene jeg leste den.»

Henningbokhylle (Henning Sviland)

«Ting avdekkes litt etter litt, i akkurat passelige doser. Etter hvert som historien skrider frem, blir det også mer tempo og spenning slik at den blir vanskelig å legge fra seg. Språket er lett og behagelig å lese.

Johnsrud leverer nok en gang en veldig bra bok. Jeg anbefaler den sterkt videre.»

Terningkast 5

Bjørnebok (Bjørn Bakken)

«Og så er det språket, da. Så annerledes, nesten gammelmodig forfinet i noen partier, rått og dampende i andre. Blankpusset ned til hver minste detalj. Med en behagelig, bølgende rytme i første halvdel, der jeg begeistret henvender meg til min bedre halvdel for å fortelle at jeg nå leser en sakteflytende, rolig krim.
Men du verden som det snur. 180 grader. Tempoet øker. Spenningen strammes. Til det åndenødfremkallende klaustrofobiske.

Som sedvanlig denne bokhøsten spriker løssalgsavisenes bokanmeldere i sine meninger. Hvor Dagbladet kaller den fornyende mens VG nærmest radbrekker boka.

Samma det. Jeg elsket den! Punktum.»

Terningkast 6

KORSET / THE CROSS I BEAR

Aftenposten: Drivende og tankevekkende konspirasjonsdrama

«En styrkedemonstrasjon fra en forfatter som legger Nesbø bak seg i det hardkokte spenningsfeltet (…) i løpet av et 526 sider langt forfølgelsesritt gjennom forbryterske labyrinter makter faktisk forfatteren å gjøre gull av gråstein, forvandle velbrukte rekvisitter til suggererende og forstandig prosa.»

«Hvordan gjør han så det? Jo, blant annet ved å være særdeles nøye på detaljene og formidling av fysisk og mentalt nærvær. Anstrenge seg for å trenge dypt ned i hver enkelt situasjon, samtidig som den på elegant vis integreres i en større helhet. (…) Sinnrike intriger er det mange av. Johnsruds intriger har imidlertid det lille ekstra, mye fordi han viser omsorg for den menneskelige dimensjonen. Mens atmosfæren i Jo Nesbøs bøker i økende grad ligner et sjelløst og standardisert filmsett der voldsskruen dras jevnt og trutt til ene og alene for effektens skyld, er det adskillig mer, hva skal jeg si, organisk liv, hos Johnsrud – en friere, friskere og naturligere pust.»

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Terningkast 6 i Tønsbergs Blad:

«En krim i mesterklasse! I mylderet av nye norsk krimforfattere er Ingar Johnsrud (…) etter min vurdering en av de aller beste. (…) En forfatter som med stor kunnskap, en elegant penn og evne til å skape intrige og spenning (…) Ikke det minste rart at serien om Fredrik Beier slår an utenfor landets grenser. Etter min vurdering i klasse med selveste Jo Nesbø. (…) framfor alt tar Ingar Johnsrud  i bruk en fargerik språklig palett som er en sjeldenhet i denne sjangeren. Metaforikken beriker fremstillingen, og de små, sylskarpe karakteristikkene av miljøer og mennesker som han benytter, løfter romanen mot høyeste pallplass.»

Finn Stenstad i Tønsbergs Blad

Terningkast 5 i Dagbladet:

«Allerede da han debuterte med «Wienerbrorskapet» i 2015, gjorde Ingar Johnsrud det klart at han aktet å skrive en trilogi om sin politihelt Fredrik Beier. Året etter kom bok nummer to, « Kalypso». Forståelig nok har han brukt ytterligere to år på å fullføre løpet. «Korset» er den mest ambisiøse og best gjennomførte thrilleren av de tre.» (…) Og den er neppe den siste boka om politimannen Fredrik Beier. Tross alt har lesere i 20 land latt seg begeistre av den norske politimannen. Ikke uten grunn, den velskrivende Johnsrud blir bare bedre og bedre.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Terningkast 5 i Fædrelandsvennen:

«Korset» er ein drivande, god krim. Eg har lese alle tre bøkene grundig, og eg let meg imponere av alle tre. Politimannen – for ikkje å seie helten – Fredrik Beier – må også i den tredje boka, leve med sine demonar.

Det blir mange drap etter kvart, til dels groteske. Eit døme – eit par blir drepne mens bilen deira blir vaska. Han får – rett ut sagt – ei kule på ein sentral stad mellom beina. Andre blir drukna – også her skal eg stoppe i god tid.»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

Terningkast 5 i Tvedestrandsposten:

«En fremragende thriller som setter nervene i høyspenn og som overgår det meste av det som er utgitt av norske thriller- og kriminalromaner som er gitt ut så langt i år. Boken er vel verdt å ta med som lektyre i sommervarmen. Og har man ikke lest Johnsruds to tidligere romaner i triologien, så bør man ta med seg disse også. Da er man garantert en høydramatisk sommer! Med «Wienerbrorskapet», «Kalypso» og «Korset» har Ingar Johnsrud vist at han befinner seg i toppdivisjonen blant norske spenningsforfattere – så det er bare å glede seg til nye romaner,»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten (ikke på nett)

Terningkast 5 i bok365:

«Ingar Johnsrud skriver godt. Han drar leseren med seg gjennom til dels usannsynlige scenarier med sin listige penn. Det er fine bilder, velkonstruerte setninger og spenning på flere nivåer når Johnsrud, etter mange år som journalist, nå bruker skrivebordet til andre ting. Det er noe Nesbø-sk over plotene hans, og sannelig over skrivingen også. Det er driv og pageturning hele veien.

Når det er sagt er du nødt til å akseptere den helt usannsynlige settingen i plotet for å bli med selv. Her er brutale monstre, her er samfunnstopper som går House of Cards-gjengen en høy gang, og her er hovedpersoner som har et liv på si.»

Atle Nielsen, bok365

Terningkast 4 i VG:

«Ingar Johnsrud debuterte med et smell da han i 2015 ga ut «Wienerbrorskapet», fulgt opp av «Kalypso» i 2016. Begge fikk terningkast 6 av undertegnede som mener at Johnsrud leverte krim på absolutt internasjonalt toppnivå. I årets bok vil han åpenbart samle trådene fra de to forrige bøkene og sette et foreløpig punktum for historien om den plagede politimannen Beier og hans kamp mot de helt store konspirasjonene. Det blir imidlertid i meste laget denne gangen.» (…) «Men innvendingene til tross: De mange som likte «Wienerbrorskapet» og «Kalypso» bør absolutt få med seg avslutningen med «Korset».»

Sindre Hovdenakk, VG

KALYPSO / AS WE FALL:

Terningkast 6 i VG:

«Glem alt snakket om «den vanskelige andreboka». Ingar Johnsrud fortsetter å levere krim på absolutt internasjonalt toppnivå. (…) Ingar Johnsrud har uten tvil lært mye av superstjernen Jo Nesbø når det gjelder nødvendigheten av fart, tempo og intensitet i historieoppbyggingen. Men som forfatter står han likevel fjellstøtt på sine egne ben. Johnsrud utviser litterær kvalitet av høyeste klasse – korthogd, presis og språklig variert som han er.»

Sindre Hovdenakk, VG

Terningkast 6 i Tvedestrandsposten: 

«Det er sjelden en forfatter makter å holde spenningsnivået oppe gjennom hele boka, men det gjør Ingar Johnsrud. « Kalypso» har en intens spenning og et indre driv fra første til siste side. Det er svært vanskelig å legge boken fra seg. (…) Menneskekjenner Ingar Johnsruds romaner er troverdige og realistiske. Han viser til fulle at han vet hva han skriver om. I tillegg makter han å fremstille de mellommenneskelige relasjonene på fin måte. Mange thrillerforfattere gjør dessverre ikke det. Her er det nok den journalistiske bakgrunnen som gjør Johnsrud til en god menneskekjenner.»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten (ikke lagt på nett)

Terningkast 6 i Fædrelandsvennen:

«Vi har fått ein ny, norsk «krim-noir»-forfattar som ruvar. (…) Då eg hadde lese 100 sider av romanen tenkte eg at no har forfattaren gapt over for mykje. Etter 300 sider var eg sikker, her må forfattaren ty til lettvinne løysingar for å lande plottet sitt. Etter vel 470 sider kunne eg berre konstatere at Johnsrud heile vegen hadde hatt stålkontroll.»

Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen (ikke lagt på nett)

Aftenposten:

«Fjorårets debut Wienerbrorskapet demonstrerte at Ingar Johnsrud behersket de aller fleste knepene i klassen for muskuløs handlingsprosa. (…) Johnsrud skriver tett, detaljnært og grunnleggende godt på sjangerens premisser. Karakterbyggingen er grov i kantene, men personene tilføres som regel akkurat nok indre liv til at de fester seg i bevisstheten. Og voldsomt er det hele veien. Voldsomt og tidvis slitsomt effektsøkende, uten at jeg føler en presserende trang til å be forfatteren ta det litt mer piano og gi større plass til de myke verdier.»

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

5 hjerter i Politiken:

Det er bogstaveligt talt svært at overgå en bog, som Ingar Johnsruds omfangsrige krimidebut, ’Wienerbroderskabet’, der var enorm i både omfang og spændvidde – sprogligt såvel som emnemæssigt, hvor den strakte sit blæksprutteplot ud til at omfatte racehygiejne, Anden Verdenskrig, dommedagskulter og islamisk ekstremisme. Og da bogen var lagt an som første del af en trilogi, kunne man vente sig en lignende kolos med ’Kalypso’, bog nummer 2 om den fraskilte træmand af en politiefterforsker, Fredrik Beier.

Men faktisk er bog nummer 2 bedre end den første.

Sophie Engberg Sonne, Politiken

Terningkast 5 i Adresseavisen:

«Man kan si at Beier framstår som noe nær en parodi på den livstrette etterforskeren, der han turnerer et stort inntak av lykkepiller, misfornøyd ekskone, misfornøyd samboer og sine egne, stadig varmere følelser overfor Kafa. Men samtidig fungerer det, Johnsrud leker seg med så vel sjanger som stereotyper og klarer å tilføre det hele noe friskt. Boka er godt skrevet, spenningstoppene er mange og gode, vekslingen mellom tidsplanene sitter som et skudd og det hele er skrudd sammen med større presisjon enn i debuten.»

Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen (ikke lagt på nett)

Terningkast 5 i Stavanger Aftenblad:

Johnsrud får «den vanskelige andreboka» til å virke som en parademarsj. Dette er mørk politikrim av høy klasse. (…) Språket, som også imponerte i debuten, er fortsatt meget godt. Johnsrud skriver effektivt og medrivende, som den erfarne VG-journalisten han jo er i det sivile liv. Historien er godt skrudd sammen, med en rekke tråder som samles på en fin måte etter som radarparet Beier og Iqbal, selv om de på sedvanlig vis motarbeides på det iherdigste av sine egne sjefer, arbeider seg møysommelig fram mot sannheten.

Harald Birkevold, Stavanger Aftenblad (kun for abonnenter)

Terningkast 5 i Tønsbergs Blad:

Ingar Johnsrud framstår som en kunnskapsrik thrillerforfatter med sans for så vel konspirasjon som drama. Han sparer ikke på effektene. Det flyter blod, gørr og kroppsvæsker, her er intern rivalisering i politikorpset, de klassiske spenningene mellom hovedperson og assistent og en puslespillformet intrige, nettopp slik denne type spenningsromaner skal være. Alt holdt i tømmene av en absolutt kløktig kriminalist.»

Finn Stenstad i Tønsbergs Blad

Terningkast 5 i Trønder-Avisa:

Debutromanen «Wienerbrorskapet» avslørte en penn med åpenbare evner til å balansere språket inn i et plot preget av logiske og overraskende vendinger. «Kalypso» følger opp, som del to av en trilogi, på samme spenstige vis. (…) Johnsrud er en mester i å «tegne» et troverdig handlingsbilde.

Per-Magne Midjo i Trønder-Avisa (ikke lagt på nett)

Dast Magazine:

«De olika mycket välskrivna berättelserna om mord och storpolitik där cynismen och människors föga värde flätas samman och det finns hänvisningar till fjolårsboken Det hemliga brödraskapet från Wien i denna mycket (kanske alltför mycket) realistiska Nordic Noir. Det är inte enbart mörker och elände, här finns också scener som är så spännande gestaltade att jag – och jag är en rätt van thrillerläsare – nästan fick ta till strykjärnet för att få ner håret på huvudet igen. Det måste bero på att man tror på berättelsen.»

Björn Enman i Dast Magazine

Corren.se

«Inte en sida utan uppslitande händelser. Inte en gestalt utan finkalibrerad personteckning. Och bakom våldsamheterna ett stråk av något annat; kalla det filosofi.»

Inger Dahlman i Corren.se

Gjengangeren:

«At det her dreier seg om en murstens-roman gjør den på ingen måte langtekkelig og tidvis kjedelig. Mye skyldes forfatterens komposisjon med relativt korte actionfylte kapitler som nærmest alle avsluttes med en effektiv cliffhanger som bare øker spenningen og forventningene til noe som bygger opp rundt en snarlig klimaks.»

Jon Terje Grønli i Gjengangeren (ikke lagt på nett)

Terningkast 4 i Dagbladet:

«Når han er på sitt beste, har vi imidlertid med en bråmoden thrillermaker å gjøre. Dessuten skriver Ingar Johnsrud godt. Veldig godt. Her er nemlig ikke bare spinn i propellen og full gass, men også vakre og godt observerte detaljer og stemninger. En vinternatt ved Akerselva. Stemningsbilder fra byen og skogen. Noen ganger nesten ren poesi.»

Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet (kun for abonnenter)

Bloggere:

Ritaleser:

«Etter pangdebuten han hadde med Wienerbrorskapet, var fallhøyden utrolig stor. Men jammen har han klart kunststykket å skrive en, om mulig, enda bedre bok! For det første så KAN denne mannen å skrive. Måten han skriver på gjør at teksten bare blir et virkemiddel for å få fram historien – ikke et element man irriterer seg over mens man sliter seg gjennom boka for å finne løsningen. Når da i tillegg historien er så utrolig god, spennende, viktig, riktig, logisk og uten brister (som jeg klarer å finne) blir dette rett og slett en innertier av en bok.»

Rita Myrvang Berg

Bokbloggeir:

«I enkelte partier grenser det til å være både poetisk og litterært. Mørke, men likevel nydelige, skildringer. Et dypdykk inn i de mørkeste avkrokene av sinnet vårt. En skremmende krim-gåte, og tilstrekkelig mange spennende scener der du sitter med hjerte i halsen.»

Geir Tangen

Den kriminelle bokverden:

«Mesterlig plot som holder spenning fra første til siste siden. Ambisiøs og avansert historie uten løse tråder. Forfatteren skapte en forbindelse til første boken «Wienerbrorskapet», så den er en naturlig oppfølger. Johnsrud skriver veldig detaljert, fengende og fletter inn i historien bestialske mord, konspirasjon og mørk fortid. Johnsrud leverer grusom/fantastisk krim på høyeste nivå!!! For meg en 6-er.»

Iza Zimorska

WIENERBRORSKAPET / THOSE WHO FOLLOW:

For reviews in English - click here.

Terningkast 6 i VG:

«Det er ganske enkelt imponerende! Ingar Johnsrud makter å blåse liv og spenning inn i en ganske så velprøvd sjanger.En intrige med høyt ambisjonsnivå, et rikt persongalleri og flere tidssprang styres med stødig hånd i mål, så å si uten et eneste kjedelig øyeblikk.
Spennende, men likevel litterært trygt og velkjent.»
Sindre Hovdenakk, VG.

Dagsavisen:

«I «Wienerbrorskapet» slår han på stortromma med en 400 siders fortelling som inneholder det meste i spennet fra religiøs fanatisme og raseteorier til blodige massakrer og arrogante politifolk. Forfatteren kommer fra det med æren i behold. Med overbevisende letthet turnerer han en kompleks historie med tråder fra annen verdenskrig, til dagens Afghanistan og til en stressende politihverdag i Oslo. Beretningen drives fram med raske sceneskift i korte, men likevel fyldige kapitler.»

Turid Larsen, Dagsavisen.

Dagbladet:

«… smittende fortellerglede og blikk for detaljer – både når det gjelder den store helheten og de små delene. (…) Språklig er han langt over gjennomsnittlig solid for sjangeren. (…) Forfatteren må ha lagt ned et massivt arbeid i denne boka. Han har ikke tatt en eneste snarvei, og det merkes. Wienerbrorskapet er en ambisiøs thriller som lett kunne vokst seg for stor for en debutant. Men ikke for Ingar Johnsrud.»

Torbjørn Ekelund, Dagbladet.

Aftenposten:

«Wienerbrorskapet er utvilsomt en energisk og ærgjerrig svenneprøve i krimfaget, en kraftfull syntese av historisk stofftilfang og tidsriktig terroristfrykt. (…) Også underintrigens krumspring har mange kvaliteter, forankret i en vel tilrettelagt detaljkunnskap og evne til å holde kortene tett til brystet, slik at leserens små grå får noe å bryne seg på.»

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten.

Terningkast 6 i Tvedestrandsposten:

«… en gnistrende god debutroman. Det er sjelden en debutant lykkes så godt som det Johnsrud har gjort med spenningsromanen «Wienerbrorskapet». Korte, men kjappe kapitler bidrar til å drive leseren igjennom boka i rekordfart.»

Sven Gjeruldsen, Tvedestrandsposten. (Ikke lagt på nett)

5’er i Trønder-Avisa:

«Leseren kan nyte av en spenstig intrige som males ut på tiltalende vis.»

Per-Magne Midjo, Trønder-Avisa. (Ikke lagt på nett)

5’er i Moss Avis:

«Ingar Johnsrud er på ingen måte den første journalisten som begår en kriminalroman «på si». Men det er på langt nær alle romandebuterende journalister som leverer på Johnsruds nivå. Han kan dramaturgien til fingerspissene, og bygger speningen lag på lag.»

Pål Andreassen, Moss Avis. (Ikke lagt på nett)

Bloggere:

Ritaleser:

«Men jeg leste ikke mange sidene før jeg var fullstendig hektet på denne historien. Jeg er meget imponert over at Johnsrud har klart å skrive å spennende og nytt om noe jeg trodde var oppbrukt. Drivet, spenningen og språket gjør dette til en av de bedre spenningsromanene jeg har lest på lenge – spenningstoppene kommer på løpende bånd og man rekker ikke å la seg kjede mellom dem.»

Rita Myrvang Berg, Ritaleser.com

Astridterese:

«Det var vanskelig å legge denne fra seg, rett og slett fordi plottet var så nydelig innviklet og språket så godt at hele boken flyter fint avgårde. Der var en balanse mellom krimsaken og personalkonflikten. Spesielt satte jeg pris på at saken fikk være viktigst og så kom personene etterpå.»

 Astrid Terese Bjorland Risvold Skjeggerud, Astridterese.no

Tinesundal:

«Wienerbrorskapet av Ingar Johnsrud – en sterk norsk debut! Wienerbrorskapet er forfatterens debutbok. Jeg trengte ikke mange kapitlene før jeg kjente igjen en stødig penn, og ga meg helt hen til den spennende handlingen.»

Tine Sundal, timesundal.blogspot.no

BokBloggBerit:

«Forfattaren er altfor tøff i trynet.»
Beroene, bokbloggberit.blogspot.no

Kommentar 1

  1. Pingback: Another top score for Kalypso – Ingar Johnsrud

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s